A csokoládéíze és népszerűsége semmihez sem fogható: kismillió sütemény és édesség alapanyaga, de önmagában is az egyik legkedveltebb élelmiszer. Egyetlen hátránya van: a magas zsírtartalma miatt meglehetősen egészségtelen. Ez azonban hamarosan megváltozhat és eljöhet a csokoládék forradalma – írja a Design Taxi.
A Leeds Egyetem kutatói egy nem mindennapi módszerrel modellezték annak a folyamatát, hogy pontosan hogyan olvad szét a csokoládé a szájban és ezzel rájöttek arra is, hogy mitől olyan ellenállhatatlanul finom sokak számára ez az édesség. A kísérletben egy, az emberi nyelvhez majdnem teljesen hasonló, úgynevezett 3-D nyomtatóval megalkotott „mesterséges nyelvet” használtak és olyan felfedezésre bukkantak, ami alapjaiban változtathatja meg azt, amit a csokoládéról gondolunk. Kiderült ugyanis, hogy az agyban keletkező, sokak szerint semmihez sem fogható érzést nem más okozza, mint az édesség külső oldalán lévő zsírréteg, illetve az, ahogy ez a filmszerű réteg befedi a kakaószemcséket. Ez a felfedezés azért lehet különösen jelentőségteljes, mert alátámasztja azt a feltételezést, hogy
a csoki belsejében található zsír semmi nem ad hozzá az élményhez.
A kísérletben négyféle, Lindt Excellence márkájú édességet próbáltak ki, amiknek a kakaótartalma 70 és 90 százalék között mozgott és minden egyes darabnál ugyanerre a felismerésre jutottak. A kutatást vezető tudós, Dr. Siavash Soltanahmadi szerint az eredmény megreformálhatja azt, ahogy az édességekre gondolunk.
-Ha tudjuk, hogy a csoki belsejében lévő zsír nem járul hozzá a megszokott élményhez, akkor elkezdhetjük csökkenteni, lassan akár teljesen el is hagyni a dolgot. Ezzel pedig sokkal egészségesebb lehetőséget tudunk nyújtani az embereknek – idézi a kutatót a The Guardian. – Sokaknak nem tetszik, de az igazság az, hogy
a csökkentett zsírtartalmú csokoládék egyszerűen nem ugyanolyanok, mint a hagyományos darabok.
És ez nem azért van, mert ne tennének meg mindent a gyártók – egyszerűen csak rossz módszert választottak eddig. A kutatások alapján, ha a külső rétegen megtartjuk a teljes zsírréteget, de a csokoládé belsejéből kivonjuk azt, pontosan ugyanazt az élményt érjük el, csak sokkal egészségesebb módon. Ez ráadásul később akár más édességek esetén is használható módszer lehet.