A hideg, fagyos tavaszi időjárás miatt aranyáron vannak a magyar zöldésgek és gyümölcsök. Az eperszezon például két hét késéssel indult – egy fővárosi piacon a hazai kilóját 1500 és 2000 forint között kapni, vannak azonoban olyan helyek, ahol ennél jóval drágábban, akár 3-4 ezer forintért vesztegetik. Nem csak az eper, hanem a legtöbb zöldség és gyümölcs ára az egekben van. Az egyik árus szerint 20-25%-kal kell drágábban adnia egyes árukat, mint tavaly, de még jobban is elszállhatnak az árak. A törzsvásárlók megmaradtak, hiszen a minőség fontos számukra, és áldoznak arra, amire szükségük van.
Hogy miből mennyi terem, az nagyban függ az időjárástól – ugyanakkor az árak hosszú idő óta nem emelkedtek ilyen ütemben, mint most. Hunyadi István, a Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint összetett kérdés, hogy miért ilyen nagy a drágulás. A termeléshez szükséges szerek, a szállítás és a logisztika ára is emelkedett, meg persze a rengeteg eső sem tett jót az idei termésnek. Általában 15-20-30% -os az áremelkedés, egyes termékeknél azonban 40% is lehet.