Hatalmas árnövekedés tapasztalható a zöldség-, gyümölcs- és gabonapiacon. A probléma továbbterjedhet: a növekvő alapanyagárak más termékek árain is emelhetnek.
Nagymértékű árnövekedés figyelhető meg a zöldség-, gyümölcs- és gabonapiacon, számol be a Világgazdaság. A húspiacon egyelőre nem figyelhető meg a radikális drágulás, ugyanakkor kérdéses, hogyan fogja befolyásolni a helyzetet a takarmányárak növekedése.
Mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk
Az elmúlt évhez képest jelentős áremelkedés tapasztalható a zöldség-, gyümölcs- és gabonapiacon: a kígyóuborka ára például 40 százalékkal, más méretű uborkafajták ára is 8-1 százalékkal nőtt. A paradicsom és paprika ára eleinte csökkent, majd az év közepén drámai áremelkedés következett be: a gömbparadicsom 62,6 százalékkal, a fürtös paradicsom pedig 57,6 százalékkal lett drágább.
Az extrém időjárási viszonyok, valamint az uniós és azon kívüli termelők közötti egyenlőtlen versenyfeltételek is feljebb hajtották az árakat.
A gyümölcsök esetében is hasonló a helyzet: a körte és a szőlő ára is jelentős emelkedést mutat. A 785 forint átlagárú belföldi fehér csemegeszőlő 37, az 555 forintért kínált Saszla pedig 23 százalékkal volt drágább az egy évvel ezelőttinél. A görögdinnye ára is jelentősen emelkedett, 27 százalékkal magasabb volt az előző évhez képest.
Fotó: Getty Images
Az egyéb zöldségek között is jelentős áremelkedések tapasztalhatók. A spárgatök ára például 60 százalékkal, a zeller 23,1 százalékkal, a fokhagyma pedig 25 százalékkal drágult. A belföldi laskagomba ára is 20 százalékkal emelkedett. A piaci és időjárási tényezők jelentős szerepet játszottak ezekben a változásokban:
a forró nyári időszak során csökkent a termelés, és az importverseny körülményei sem kedveztek az áraknak.
Mi várható a húspiacon?
A takarmányárak emelkedése nagy hatással lehet az állati eredetű termékek piacára, különösen a sertés- és baromfihúsok áraira. Jelenleg csupán az élőmarha-árak mutatnak növekvő tendenciát, míg a sertéshús esetében árcsökkenés tapasztalható. Egyelőre bizonytalan, mikor következik be az áremelkedés az állati termékek piacán, de a takarmányárak várható 10 százalékos növekedése előrevetíti, hogy a terméklánc következő pontjaira is felkúsznak a magasabb árak.
A gabonafélék és olajos növények árainak emelkedése szintén nagy nyomást gyakorol a piac többi részére. A búza és kukorica ára emelkedik, ami hosszú távon hatással lesz a kiskereskedelmi árakra is. A malmok már bejelentették a liszt árának emelését szeptemberre, ami valószínűleg további drágulást okoz majd.
Hadas Kriszta és Sváby András a Kettős:pont podcastben
A Startlap legújabb podcast-sorozatában, a Kettős:pontban ismert és elismert emberek beszélgetnek egymással, egymásról. Az első adás vendégei Hadas Kriszta és Sváby András, akik több mint három évtizede jó barátok; olyanok, akiket a szakmájukon kívül rengeteg dolog köt össze és akik jóízűen tudják ugratni egymást. Mit gondolnak a televíziózásról, mi hajtja őket a mai napig, hány fülbevalója volt tinédzserként Sváby Andrásnak és ki volt igazából Hadas Kriszta osztályfőnöke színművészetin?
0 seconds of 48 minutes, 24 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Keyboard Shortcuts
Shortcuts Open/Close/ or ?
Play/PauseSPACE
Increase Volume↑
Decrease Volume↓
Seek Forward→
Seek Backward←
Captions On/Offc
Fullscreen/Exit Fullscreenf
Mute/Unmutem
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Seek %0-9
Next Up
A Művészetek Völgye látogatóit kérdeztük a költekezésről
03:04
Copied
Live
00:00
48:24
48:24
More Videos
48:24
Hadas Kriszta és Sváby András a Kettős:pont podcastben
03:04
A Művészetek Völgye látogatóit kérdeztük a költekezésről
04:25
"Felszámolják az 50 forintot, de nem fogjuk cipelni a palackot" - A büfékben nincs kötelező visszaváltás
09:41
Vécépapírteszt: megéri a drágább tekercset venni?
06:59
Ilyen egy házilag épített lakóautó és egy luxuskivitelű
06:39
Hol egy jó hekkező Budapesten?
07:31
A Magyar Maugli Zanzibár után itthon készül vadállatokat menteni
05:12
Ketchupokat teszteltünk: tarolt egy márka a kóstolóknál
04:26
Tejeket teszteltünk, megéri-e a drágábbat venni
03:59
Dubai csokit kóstoltattunk járókelőkkel Budapesten