Mivel tápanyagok tekintetében a zab felülmúlja a legtöbb gabonafélét, sokan szuperélelmiszernek tekintik, és bizonyítottan jó hatással van az egészségünkre. De nem mindegy, mennyit eszünk belőle – hívja fel a figyelmet a t-online.de.
Mitől olyan egészséges a zabpehely?
Ennek több oka van. Egyrészt a zabpehely sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, többek között vasat, magnéziumot, cinket, valamint B1-, B6- és E-vitamint. Emellett ellát fontos fehérjékkel és telítetlen zsírsavakkal is, amelyek létfontosságúak a szervezet számára.

A legtöbben mégis a magas rosttartalom miatt szeretik: egy adag zabpehely nagyjából a napi ajánlott rostmennyiség hatodát fedezi. A zabpehely a rostok által serkenti az emésztést és az anyagcserét, laktató, és támogatja a fogyást. Rendszeres fogyasztásának pozitív hatásai, a jó közérzet már néhány nap után érezhetők.
A zabpehely nyers zabból készül
A gabonaszemeket megtisztítják, néhány órán át gőzölik, majd szárazon melegítik, hogy kialakuljon a jellegzetes diós íz. Az így kapott pehely még mindig tartalmazza az összes tápanyagot.
Egy adag (kb. 50 gramm) zabpehely tápértéke a következőképpen néz ki: 5 gramm fehérjét, 5 gramm rostot és mindössze 170 kalóriát tartalmaz.
Egy csomó betegség megelőzésére jó
A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) szerint a rostok rendszeres fogyasztása segíthet az olyan panaszokon, mint a székrekedés vagy az aranyér, és megelőzheti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a zsír- és anyagcserezavarok és a vastagbélrák kialakulását. A szakértők szerint a szív- és érrendszeri betegségekben vagy rákban való elhalálozás kockázata is csökken, ha gyakran fogyasztunk zabpelyhet.
Vigyázat: ne egyél belőle túl sokat
Mindenkinek óvatosnak kell lennie az elfogyasztott rostok mennyiségével. Túlzott rostbevitel esetén rövid ideig puffadást vagy hasi fájdalmat tapasztalhatunk, és az elviselhető rostmennyiség egyénenként változó. Azoknak, akik még nem szoktak hozzá a magas rostbevitelhez, lassan kell növelniük a mennyiséget.
A pehely mellé elegendő folyadékot is fogyasszunk, a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjai ugyanis megkötik a vizet,
és kiszáríthatják a szervezetet.