Jelentősen drágulhat a virsli, a kolbász és a szalámi ára az ünnepek előtt
A takarmányárak emelkedése miatt emelkedett a halak, csirkehús és sok más ára – ez persze elért a disznótartókig is. Hatalmas összegeket kénytelenek költeni a szakemberek az állatokra, többeknek közülük csak azért nem kellett lehúzniuk a rolót, mert maguk állítják elő, termeltetik a disznóknak a takarmányt 80 hektáron. “Egyedül azért éltük túl idén is, mert nem vásároljuk a takarmányt, fölvásárlási áron érkeztetjük be a telepre a kukoricát, árpát, magyar szóját. Döbbenetesen felment az ára a takarmánynak, így amit a mezőgazdaság hozott volna a konyhára, azt feletetjük a disznókkal. Tavaly októberben még 4500 Ft volt mázsája, januárban hirtelen 8000 forintra emelkedett. A napi takarmányozásunk 100 ezer forintot tett ki még decemberben, januárban már 160 ezerből etettük a jószágot, miközben az élő disznó felvásárlási ára alig emelkedett, 10-15 százalékot” – mondta a hellovidék.hu-nak Kövér Tanya tulajdonosa, Kövér Zoltán gazda. Hozzátette: nem mertek a termékeik árához nyúlni, nehogy piacot veszítsenek, pedig a költségeik igencsak megemelkedtek.
“Jelen pillanatban nem túl rózsás a helyzet, a disznóbél ára is emelkedett, a sóé, a fűszereké is. Sokan nem tudják, de a mangalica szalámit, amilyet mi is gyártunk, 4-5 cm átmérőjű, 50-60 cm hosszú, úgynevezett kuláré vastagbélbe töltik, úgy 60-70 dkg-os lesz egy ilyen szalámi. Egy ilyen bél ára viszont felment rendesen, ami azt jelenti, hogy egy kiló szaláminál 400-500 forintba csak maga a bél belekerül. Ha pedig juhbélbe töltjük a virslit, az egy kilónál már 500-600 forintos bélköltséget is jelent, ami nem kis pénz” – tette hozzá.
Időszerű lenne az áremelés
Murányi József, az újfehértói Murányi Kistermelői Bolt vezetője szerint a téli időszakban, karácsony előtt a sütnivaló kolbászt és a hurkát viszik a leginkább az emberek, de a füstölt karaj, a szárazkolbász vagy épp a tepertő is szépen fogy. Tapasztalatai szerint már rég árat kellett volna emelnünk, ha nyereséget akarnak, ennek ellenére eddig ezt nem tehették meg, mert a nagy multikkal nem versenyezhettek. “Hál’ Istennek az emberek értékelik a házias ízeket és a minőséget, egyre többen keresik a termékeinket, így a piacon mindig jól fogy a portékánk, ahogy a kisboltunkban is. Nálunk például a szárazkolbász kilója 2850 Ft, és eddig még csak dicsérték a visszatérő vásárlóink” – tette hozzá.
(via)