A Pénzcentrum számol be a Plantprotecting Rita néven ismert TikToker, azaz Gyuris Rita legújabb videójáról, amit a közösségi oldalára töltött fel. A laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatnak két tévépaprika volt a főszereplője, melyek közül az egyiket megmosták a mintavétel előtt, míg a másikat nem. Az edukatív célból készített anyagból egyértelműen kiderül, hogy
a megmosott zöldségen sokkal kevesebb kórokozó található, mint azon, amit nem mostak meg.
@plantprotecting Paprika teszt @Dr. Kulja András -al 🤓 #paprika#nngyk#agarlemez#agarplate#mikroorganizmusok#baktérium♬ eredeti hang - Plantprotecting Rita
A TikToker a portálnak elárulta, hogy a videóit edukatív céllal készíti azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy
a boltban vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket érdemes vízzel megmosni, mivel számtalan kézen keresztülmegy.
A szakember hozzáteszi, hogy a mikroorganizmusok jelenléte normális, hiszen az életünk részei, így nincs is félnivalónk tőlük.
A lap idézi dr. Süth Miklóst, az Állatorvostudományi Egyetem, Élelmiszerlánc-tudományi Intézetének igazgatóját is, aki szerint a legnagyobb élelmiszerbiztonsági kihívásai és kockázatai maguk a személyek, akik részt vesznek az élelmiszerláncban.
-Ez azt jelenti, hogy
mindenki, aki megjelenik az élelmiszerláncban, az kockázatot jelent az élelmiszerre, a fogyasztókra.
Éppen ezért is van Magyarországon élelmiszerlánc-felügyeleti bizottság, hiszen nem lehet az egyes szakaszokat külön vizsgálni. Ráadásul az élelmiszerbiztonsági események legnagyobb része az az otthoni háztartásokban történik – mondja a szakértő.