Nem lesz többé vegaburger és növényi tej? Megtévesztő elnevezéseken vitáznak
Az európai mezőgazdasági lobbi régóta küzd a vegán termékek húsra utaló elnevezésének tiltásáért. Míg egyesek szerint megtévesztő neveket használnak, a vegán szervezetek állítják: a vásárlóik pontosan tudják, hogy nem húst vesznek és senkit nem károsítanak meg. Eközben az Európai Parlament határozatban tiltaná a tejtermékekre utaló nevek használatát a növényei eredetű termékeknél, például a szója, vagy gabonaitaloknál – írja az Euronews. Néhány országban egyébként már érvényben vannak hasonló jogszabályok, Franciaországban például tavaly fogadtak el a mostani európai javaslathoz hasonló törvényt.
“Táplálkozási szempontból képesnek kell lennünk megkülönböztetni a termékeket egymástól. A hús pedig nyilvánvalóan más, mint a húspótló készítmények. Ezek általában nagymértékben feldolgozott termékek, ellentétben a hússal, ami természetes” – mondta az európai agrárlobbi egyik vezetője, Pekka Pesonen.
Egyre népszerűbbek a vegetáriánus húspótlékok
Ezek a növényi alapú termékek gyakorta a hús ízére, állagára is hasonlítanak, ezen érvelés mentén fejtette ki egy vegán aktivista, Jasmijn De Boo, a ProVeg International alelnöke a véleményét:
“Úgy gondoljuk, hogy a burger, vagy a kolbász kifejezés is egy leíró szó, ami elmond valamit a termék tulajdonságairól. A mostani javaslattal szeretnék elkerülni, hogy a vásárlók bizonytalanok legyenek. De nem azok. Amikor megveszik a vegán kolbászt, pontosan tudják, hogy vegetáriánus terméket vesznek, hiszen pontosan ezt keresik. Ugyanakkor fontos nekik az a bizonyos íz, állag, vagy elkészítési mód. Ezek a nevek évtizedek óta velünk vannak, szerepelnek a szótárakban, az emberek megszokták őket. Miért változtassunk valamin, ami nem romlott el?” – kérdezte.