Sokan belecsúsznak abba a hibába, hogy fejvesztve vásárolnak a koronavírus miatti vészhelyzetben. Megrohamozzák a boltokat és feleslegesen halmoznak fel rengeteg terméket – ez azonban nem célravezető magatartás. A szakértők elmondták, miből mennyit érdemes venni.
Nem kell a pánik!
Papp Andrea táplálkozástudományi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy próbáljunk higgadtak maradni és ne készítsünk be hónapokra elegendő készletet. Erre próbált rámutatni Zsigovits Angelika, a Smartfood Coach táplálkozástudományi szakembere is, aki szerint veszélyes a felhalmozás, mert könnyen túlevéshez vezethet.
„Nem érdemes irreálisan nagy mennyiségű alapanyagot felhalmozni otthonunkban, így a túlevés rizikóját is csökkenthetjük. Állítsunk fel magunknak egy napirendet, melyben legyenek ismétlődő, egészséget támogató, rituálészerű szokások, mint például a napi ötszöri étkezés, folyadékfogyasztás, és rendszeres otthoni testmozgás” – mondta a Smartfood Coach szakembere.
Nemcsak a túlevés miatt fontos a tudatos és higgadt vásárlás, hanem azért is, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást: csak annyi élelmiszert vásároljunk, amennyi a szükségleteinket fedezi, és másokra is kell gondolni. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára, Szűcs Zsuzsanna pedig azt hangsúlyozza, mennyire fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra.
– Készítsünk zöldséges ételeket, együnk naponta egyszer valamilyen teljes értékű gabonából készült ételt, fogyasszunk rendszeresen sovány tejtermékeket, hüvelyeseket, olajos magokat, halat, tojást – mondta a jogaszvilag.hu-nak.
Tehát: mérjük fel, mennyi tartalékunk van otthon. A boltban csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van, azokból a termékekből, amiket szeretünk, végül pedig: csak annyit vásároljunk, amennyit valóban elfogyasztunk.
Mit érdemes venni?
A jogaszvilag.hu összegyűjtötte, hogy miből mennyit ajánlott venni fejenként, amivel 2 hétig kellemesen ki lehet húzni.
- Fejenként 2 kilogramm pékáru és 2 kilogrammnyi további szénhidrátforrás elég. A rizs, a tésztafélék és burgonya mellett zabot, gabonapelyhet, kölest vagy száraz hüvelyeseket (csicseriborsó, lencse, bab) is be lehet készíteni.
- Tojásból elég lehet 10 darab, húsokból, felvágottakból összesen 2 kilogramm, tejből (vagy tejtermékből) 7 liter egy személynek.
- Olajból nagyjából fél liter, margarinból egy tégely, míg az olajos magvakból 15 deka a megfelelő mennyiség fejenként.
- Lehetőség szerint friss gyümölcsöt, zöldséget vegyünk, 2 hétre összesen 10 kilóval számolhatunk személyenként.