A trappista sajt sokoldalúan felhasználható, legyen szó feltétről, főfogásról, töltelékről és sok másról. A boltokban kapható trappisták kilója alig 2000 forint, míg az igazi különleges sajt 4000 forint körüli kilónkénti áron kezdődik. Hiába az évek óta tartó várakozás, továbbra sem élesedett még a vásárlók számára is észrevehető, minőségi trappista-szabályozás. A tervezet nagy része természetesen bevetésre készen áll, sőt, egy tejtermékekről szóló előírás-változás már 2022 október 31-től kötelezendő alkalmazandó lesz, de ebben a trappista sajt még mindig nincs benne – írja a Pénzcentrum.
Kétféle trappista létezik
A Magyar Élelmiszerkönyv kétféle trappista sajtot különböztet meg: az egyik a ‘trappista sajt’, a másik a ‘különleges trappista sajt’. A kettő közti különbség abban rejlik, hogy a sima trappista sajtnak semmilyen, a hagyományos trappistához mért feltételnek nem kell megfelelnie hatóságilag, viszont a különleges trappista sajtnak – amiből szinte alig van a boltokban – számos olyan jellemzőt kell kötelezően betartania, ami annak a minőségét garantálni tudja. Például: a trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt, és egyéb elvárásokat is támasztanak. A Magyarországon megvásárolható termékeknek semmilyen különleges érzékszervi tulajdonságnak nem kellett például megfelelniük, egyedül technológiai és élelmiszerbiztonsági paramétereknek. Erre a több évtizedes hiányosságra aztán végül a hatóság és a törvényalkotók is felfigyeltek, aminek következtében elkezdődött a trappista sajt hazai rehabilitációja – de mikor tűnnek el a kevésbé jó minőségű trappista sajtok a magyar boltokból?
A terv évek óta megvan, eredetileg 2022 februárjától vagy májusától tömegesen kellett volna eltűnniük a „nem túl fényes minőségű” trappista sajtoknak a boltok polcairól, ám ez nem valósult meg. A portál a Nébihtől megtudta: a tejtermékekről szóló előírás-tervezet notifikációs eljárása 2021-ben lezárult. A folyamat során érkeztek észrevételek, ezek figyelembe vétele mellett az anyag jelentős része 2021. október 2-án hatályba lépett és 2022. október 31-től kötelezően alkalmazandó. De még akadnak egyeztetésre, pontosításra szoruló kérdések, amik például pont a trappistára vonatkoznak. Remélhetőleg 2022 második felében fog sor kerülni a véglegesítésre.