Az idei ünnepi időszakban még a tavalyihoz hasonló forgalomban bíznak a húsipar szereplői, de arra számítanak, hogy a magas infláció hatására a következő évben megjelennek a boltok polcain a gyengébb minőségű termékek.
Így változtak meg a költségek
A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke a Világgazdaságnak elmondta, hogy a boltokban tapasztalt áremelkedés ellenére sem tudták sok esetben fedezni a feldolgozók költségeit, mert azok olyan nagy mértékben megnőttek.
Éder Tamás szerint ezért a következő hónapokban további drágulás várható a húskészítmények piacán.
Az áremelést befolyásolja, hogy az élő sertés ára február óta 70-80 százalékkal nőtt. De hozzájárulnak a munkabér költségei, amit kétszámjegyű százalékos mértékben emeltek az ágazatban. Továbbá vannak olyan cégek, akiknek a rezsiköltségei kilenc-tízszer nagyobbak lettek, mint egy évvel korábban, ami szintén hozzájárult a hústermékek 30-40 százalékos drágulásához.
Az olcsóbb termékeket keresik a vásárlók
A Hússzövetség elnöke szerint már most tapasztalnak visszaesést és látványosan elkezdtek a fogyasztók olcsóbb termékeket vásárolni, ami miatt növekedni fognak a kínálatban gyengébb minőségű termékek.
Pedig az elmúlt években egyre többen vásároltak drágább, de jó minőségű termékeket, ami minőségi megújulást eredményezett az ágazaton belül.
Most viszont olyan termékek kerülhetnek a polcokra, amik nem férnek bele a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott termékkategóriákba. Ezek a termékek teljesen legálisan kerülhetnek a kínálatba, a minőségi alapanyagok hiánya miatt azonban különböző fantázianeveket kell a gyártóknak alkalmazni.
A virsliket így felválthatják a kevesebb hústartalmú, „pálcikák”, vagy „rudacskák”, a szalámik és párizsik mellett pedig az úgynevezett „feltétek”, vagy „szeletek” jelennek meg.
Az év végén viszont a korábbi évekhez hasonlóan sok fogyhat a virsliből és a füstölt árukból. A gyártók leginkább abban reménykednek Éder Tamás szerint, hogy a vásárlók próbálnak mindenből ugyanannyit tenni a kosarukba az ünnepi időszakban, mint tavaly, ha pedig a pénztárcájuk is engedi, akkor a minőségből sem vesznek vissza.