Óriási változás jön: csak ilyen tejföl, túró kerülhet boltba - elfelejtheted a legtöbb kecskesajtot
A kormány honlapján elérhető módosító javaslatban azt írják, az új szabályozás célja, hogy a fogyasztók a tejtermékek minőségére vonatkozóan megfelelő tájékoztatást kapjanak, valamint annak egyértelművé tétele, hogy a tejtermékek elnevezése milyen jellegű és minőségű termékre utal.
Mint fogalmaznak: a módosítás biztosítja, hogy az összetevőként hozzáadott vizet tartalmazó ízesített tejkészítmények termékmegnevezésében ne lehessen a fogyasztót megtévesztő módon a “tej” kifejezést használni.

A javaslat szerint a különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (kevert alapanyagból) készített termék esetén az állatfaj neve kizárólag akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik. De van egy kivétel: a kecskesajt.
Mi változik?
- A módosítással a szabályozás szigorodik, a kecskesajt esetében az egyszerű termékhányad 70%-ról 100%-ra növekszik.
- A tejalapú italok esetében a víz hozzáadásával készült, 70%-nál kisebb tejtartalmú termékek nem használhatják a “tej” szót még szóösszetételként sem.
- Ízesített termék esetén az ízesítőanyag mennyiségének – ahol nincs erre vonatkozó előírás – a termék jellegzetességét biztosító arányúnak kell lennie.
- A csomagolás semmilyen tulajdonságával nem vezetheti félre a fogyasztót.
- Tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben nem kötelező a tehéntejre utalni. Tehéntejre utalás esetén elegendő a “tej” szó használata.
- Nem tehéntejből gyártott termék esetén a megnevezésben utalni kell a felhasznált tejféleségre, például “ízesített tejkészítmény kecsketejből”.
- Különféle tejelő állatoktól származó tejből, illetve tejtermékből (a továbbiakban: kevert alapanyag) készített termék esetén az állatfaj neve akkor tüntethető fel a termék megnevezésében, ha az egyszerű termékhányad legalább 70%-a a megnevezett állatfaj tejéből származik.
- Kevert alapanyagból készített termék esetén a kevert alapanyagra való utalást a megnevezésben fel kell tüntetni, például “zsíros, félkemény sajt kevert tejből”.
- Ízesített készítmények megnevezésében utalni kell az ízesítőanyagként használt élelmiszer nevére, például “Málnás joghurt”.
- Többféle ízesítőanyag használatakor a megnevezésben a meghatározó ízre kell utalni, melynek során az ízesítőanyagok közismert gyűjtőneve – például “Erdei vegyes gyümölcsös joghurt” – is használható.
- Kizárólag természetes vagy nem természetes aromával ízesített termék esetén a megnevezésben a termék jellegére való utalásként egyedül a(z) “…ízű” kifejezés használható, például “Őszibarack ízű aludttej”.
- “Félzsíros” tejnek a 2,8% zsírtartalmú tej nevezhető.
- Füstölés, füstölt íz kialakítása esetén a tejtermék megnevezésében a következő jelzőt kell feltüntetni: a fa elégetéséből származó füsttel, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a “füstölt” jelzőt; a füstaromából előállított regenerált füst felhasználásával, füstöléssel előállított tejtermék megnevezésében a “folyékony füsttel füstölt” vagy “füstoldattal füstölt” jelzőt; füstaroma ízesítéssel tejtermék megnevezésében a “füst ízű” vagy “füst ízesítésű” jelzőt.
- Engedélyezett laktózbontó enzimmel előállított laktózmentes tejtermék megnevezésében a “laktózmentes” jelzőt fel kell tüntetni.
- A tejföl, a túró és a túrósajt esetében élelmiszer-adalékanyag, a kakaós és a karamellás tej előállítása során pedig színezék hozzáadása nem megengedett.
A Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekről szóló előírása módosításának véleményezési határideje 2025. március 20.