A nyers tej, vagyis a hőkezelés nélküli tej népszerűsége egyre nő a német közösségi médiában. Sokan természetesebb alternatívaként tekintenek rá a pasztőrözött verzióval szemben, kiemelve magasabb vitamintartalmát és állítólagos egészségügyi előnyeit. A magyarmezogazdasag.hu azonban utánajárt, mi igaz ebből – és kiderült, hogy a helyzet jóval összetettebb – írja a Vince.

A nyers tej hívei úgy vélik, hogy ez a forma nem csak egészségesebb, de a szervezet számára is könnyebben emészthető, mivel több tápanyagot tartalmaz, amelyek biológiai hasznosulása hőkezelés nélkül jobb lehet. Ez részben igaz is a vitaminokra nézve. Bizonyos tanulmányok alapján a nyers tej rendszeres fogyasztása csökkentheti az allergia kialakulásának esélyét. Emellett sokan azt állítják, hogy probiotikumokat is tartalmaz, amelyek támogatják a bélflóra működését – a vizsgálatok szerint ezek a jótékony baktériumok csak nagyon kis mennyiségben vannak jelen benne. Ezzel szemben a káros baktériumok – például azok, amelyek a tej romlásáért felelősek – sokkal gyakrabban előfordulhatnak.
Magyarországon egyébként az egy főre jutó tej- és tejtermékfogyasztás meghaladja a világátlagot: 2021-ben például fejenként 182 kilogramm tejet fogyasztottunk el évente.
A NÉBIH tájékoztatója szerint Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a nyers tej vagy abból készült, nem hőkezelt tejtermékek árusítási helyén jól láthatóan fel kell tüntetni: „nyers tej, forralás után fogyasztható” illetve „nyers tejből készült”. A forralás utáni fogyasztás viszont engedélyezett – így közétkeztetésben és vendéglátásban is alkalmazható termelői nyers tej, megfelelő előkészítés mellett.
Betegségeket okozhat
A nyers tej fogyasztása komoly kockázatokat hordozhat. Hőkezelés nélkül a tej gyorsan megromlik, ezért van, hogy kereskedelmi forgalomban csak pasztőrözött formában érhető el. Ennél is fontosabb, hogy még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhat benne E. coli vagy Campylobacter, amelyek súlyos, akár életveszélyes fertőzéseket is okozhatnak.
Egyes mintákban 2–3 százalékos arányban mutattak ki E. colit, a szalmonella előfordulása ritkább.
Előfordulhat továbbá, hogy a nyers tej vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást okozó kórokozót tartalmaz, ha a tehenek esetleg kullancsfertőzöttek voltak. Legújabban pedig a madárinfluenza vírusát is azonosították benne.
Mindig fel kell forralni
A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet kifejezetten óvatosságra inti a gyerekeket, várandósokat, időseket és betegeket, akiknél a fertőzések veszélye különösen nagy. De még az egészséges felnőttek esetében is nő a fertőzések kockázata, ha a nyers tejet nem forralják fel. A fertőzések súlyossága nagyban függ a kórokozó típusától – enyhébb tünetektől egészen súlyos megbetegedésekig terjedhet a spektrum.