Te mennyi ideig főzöd a teát? Egészen megdöbbentő állítások egy friss kutatásban
A tea köztudottan rendkívül egészséges ital, és nem csak azon anyagok miatt, amiket tartalmaz, hanem amiatt is, amiket nem: egy friss kutatásból ugyanis kiderült, hogy a tea főzési folyamata eltávolítja a mérgező nehézfémeket a vízből, ad hírt a Fox News.
Teával a nehézfémek ellen
Az illinois-i Northwestern Egyetem tanulmánya szerint a teafőzés során megtisztítjuk a főzéshez használt vizet a nehézfémektől: egy csésze teában mintegy 15 százalékkal alacsonyabb ólomtartalmat mértek, mint a sima csapvízben.
A főzés során a nehézfémeket felszívják a tealevelek, megakadályozva, hogy a vízbe kerüljenek.
“Valószínű, hogy a legtöbb ember teafőzési szokásai mérhető hatással lehetnek az ólomfogyasztásukra” – mondta Benjamin Shindel, a tanulmány elsődleges szerzője a Fox Newsnak.
Minél tovább főzik a teát, annál jobban csökken a fémtartalom.
“Minden tea, ami hosszabb időn keresztül áztatható, vagy a levelei nagyobb felülettel rendelkeznek, több nehézfémet képes hatékonyan eltávolítani” – magyarázta Shindel. “Akik csupán néhány másodpercig főzik a teát, nem fognak nagyarányú tisztulást tapasztalni. De ha hosszabb ideig – akár egész éjszaka – áztatjuk a teát, azzal az összes nehézfémet eltávolíthatjuk a vízből.”

Minél nagyobb a tealevél, annál jobb
A vizsgálat során a kutatók különböző teafajtákat, teafiltereket és főzési módokat teszteltek, hogy felmérjék, mennyire szívódik fel a vízben található ólom, króm, réz, cink és kadmium. A méregtelenítő hatást többféle teafajtánál is megfigyelték. A filter típusa sem mindegy: a cellulózból készült teafilterek sokkal jobban felszívták a mérgező anyagokat, mint a pamut- és nejlonfilterek.
A tealevelek jelentős aktív felülettel rendelkeznek, ami a kutatók szerint ideális az anyagelnyelésre, az aktív széntablettákhoz hasonlóan. “A nagyobb felületű tealevelek több fémet távolítanak el” – magyarázza Shindel. “Csak áztassuk be a leveleket, és természetes módon eltávolítják a fémeket.” Még a kutatók csapatát is meglepte a rövid idő után tapasztalt hatás. “Meglepődtünk, hogy már néhány perc elteltével is kisebb, de így is jelentős mennyiségű fém felszívódását láthattuk a tea elkészítése során.”