Konyha
2024. december 31.
Újévi babonák: íme 9 étel, hogy szerencsés legyél 2025-ben!
Konyha
2024. december 31.
A szilvesztert számos gasztronómiai hagyomány és babona övezi: az ekkor elfogyasztott ételek szerencsét vagy éppen pechet hozhatnak nekünk az új esztendőre. Ahhoz, hogy szerencsés kezdete legyen az évnek, bemutatjuk a legnépszerűbb szerencsehozó fogásokat!
Szilveszter éjszakája nemcsak az év utolsó napja, hanem az új kezdet szimbolikus pillanata is. A világ számos pontján ilyenkor zajos ünnepléssel, tűzijátékokkal és jellegzetes ételek fogyasztásával köszöntik az újévet.
Az ünnepi finomságok sok esetben évszázados hiedelmekhez és hagyományokhoz kötődnek, amelyek szerint a megfelelő fogások elfogyasztása szerencsét, jólétet vagy egészséget hozhat az elkövetkező évre. Az újév első napjához kötődő gasztronómiai hagyományok nemcsak Magyarországon, hanem a világ számos más országában is fontos szerepet játszanak a kultúrában, mivel ezek az ételek gyakran a reményt és a pozitív energiákat szimbolizálják.
Lássuk, mely ételekről tartják úgy, hogy szerencsét hoznak az új évben, és miért érdemes őket fogyasztani!
Lapozd végig galériánkat.
malac_11zon
A malacot a bőség és a jólét szimbólumának tartják, mivel előre túr, így a jövőbe mutat, és szerencsét hoz. Szilveszterkor a hagyomány szerint malacsültet fogyasztva a következő évre anyagi és személyes gyarapodást remélhetünk. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
lencse_11zon
Az apró, érme formájú lencse a gazdagság és a pénzügyi bőség jelképe. Újév napján lencsét fogyasztva a babona szerint anyagi szerencsét vonzhatunk be az elkövetkező időszakra. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
kaposzta_11zon
A káposzta zöld levelei a papírpénzt szimbolizálják, ezért fogyasztása bőséget és anyagi jólétet hozhat. Savanyú káposztából készült ételek, például töltött káposzta vagy káposztás hús, különösen népszerűek az ünnepi asztalon. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
szolo_11zon
A szőlő a bőség és a jólét szimbóluma, különösen a mediterrán országokban. Spanyolországban például 12 szőlőszemet szokás elfogyasztani éjfélkor, mindegyik egy-egy hónapot szimbolizál, és aki minden szemet időben megeszik, annak szerencsés éve lesz. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
teszta_11zon
Japánban a soba tészta szilveszteri hagyományos fogás, amely a hosszú életet és a rugalmasságot szimbolizálja. A hosszú tésztaszálak az élet folyamatosságát jelképezik, és ilyenkor különösen figyelnek rá, hogy ne törjék el a tésztát. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
pogi_11zon
Magyarországon népszerű hagyomány szerencsepogácsát készíteni, amelybe egy érmét rejtenek. Aki megtalálja az érmét, annak a következő év bőséges és sikeres lesz. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
granatalma_11zon
A gránátalma a termékenység, a bőség és az egészség szimbóluma, amelyet különösen Görögországban fogyasztanak szilveszterkor. A gyümölcs sok apró magja a gazdagságot és az élet sokszínűségét jelképezi.
Fotó megosztása:
kuorica_11zon
Az arany színű kukorica a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja. Egyes helyeken szilveszterkor különleges kukoricás ételeket készítenek, hogy biztosítsák a pénzügyi stabilitást az újévben. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
bab_11zon
A bab a lencséhez hasonlóan a gazdagságot jelképezi, mivel apró, érmeszerű formájával a pénzt szimbolizálja. Különösen népszerű az amerikai „Hoppin’ John” nevű babos étel, amelyet az újévi vacsorákon készítenek el. Fotó: Getty Images
Fotó megosztása:
Ezeket az ételeket kerüljük szilveszterkor
Szilveszterkor és újév napján tilos bizonyos ételeket fogyasztani, hogy elkerüljük a balszerencsét. Például nem szabad baromfit, különösen pulykát enni, mert úgy tartják, hogy ezek a madarak „elkaparják” a szerencsét, a pulyka pedig bosszúságot is hoz. Halat sem ajánlott fogyasztani, mert a hallal együtt elúszik a bőség. A hiedelem szerint, ha ezeket betartjuk, elkerüljük a balszerencsét, és gazdagabb, boldogabb évet teremtünk magunknak.