Nagyjából kéthetes csúszásban vannak a szabadföldi eper szedésével. Benedek Borbála őstermelő szerint a szamócának alapvetően nem ellensége a hűvös időjárás, tehát az elmúlt hetek nem sokat ártottak, viszont a napsütés már ráfér a gyümölcsre, ugyanis attól jön meg a finom, édes íz. Több helyen már elindították a “szedd magad” akciót, most már remélhetőleg folyamatos lesz a szabadföldi szamóca érése, a jó idő pedig még jobban rásegít a folyamatra.
Az is kiderült, hogy a közepes, kisebb méretű terméseknek sokkal jobb ízük van. Ami az árakat illeti: a piacon 1800-2000 forintba kerül egy doboznyi, egy kilós eper. A nagyrédei földön nincs “szedd magad”, viszont más formában igyekeznek eljuttatni a finomságot a fogyasztókhoz nagyjából 1600-1800 forintért per kiló. Hogy a késés miatt tovább is marad-e a gyümölcs: előreláthatóan igen, 2-3 hétig vagy kicsit tovább lesz még eper, de néhány fajtával akár még augusztusban is lehet majd találkozni.