A 2022-es számokhoz képest valamelyest csökkent a szaloncukor-fogyasztás, de háztartásonként még mindig egy kiló elfogy az ünnepi időszakban – mondta a Hello Vidékneka Szamos Marcipán Édesipari Termelő és Kereskedelmi Kft. képviseletében Syrjänen-Barkóczy Eleonóra. A szakember elárulta, hogy az ünnep kedvencének számító édesség árának alakulását is meghatározza az elmúlt évben tapasztalt infláció és az energiaárak növekedése.
-Mindenképpen az alapanyagok, illetve a csomagolóanyagok árainak drasztikus emelkedése okozta a legnagyobb kihívást.
Elsősorban a cukor, kakaó, csokoládé, dió drágulása a legmeghatározóbb, 40-50%-al emelkedtek az árak.
– mondta Syrjänen-Barkóczy Eleonóra, aki hozzátette, hogy emellett a munkavállalók bére is növekedett. – Igazából minden alapvető alapanyag beszerzési ára emelkedett, ami nélkül nem készíthető minőségi szaloncukor és édesség. Ezenkívül a rekordnagyságú infláció miatt pedig a munkavállalók bérének növelése és a munkahelyek megtartása szintén nehéz terhet jelentett a cépcsoportnak.
Átlagban 10%-os áremelést voltunk kénytelenek eszközölni, de vannak olyan termékek, ahol magasabb, 15%-20% áremelést hajtottunk végre
az alapanyag költségek drasztikus emelkedése miatt.
A zselés a kedvenc
A szakember szerint az árak ugyan változnak, de az örök favoritok évek, sőt évtizedek óta ugyanazok a szaloncukrok.
Továbbra is a zselés szaloncukrok a vásárlók nagy kedvencei, de mellett népszerű a kókuszos, a karamellás, a marcipános, csokoládés, pisztáciás.
Idén 19 féle ízű szaloncukor található meg a Szamos kínálatában. A legnépszerűbbek a natúr marcipán és a töltött marcipán szaloncukrok számítanak. A dobogóról nem lehet letaszítani az örök kedvencet, a zselés szaloncukrot, amely ebben az évben elnyerte a legjobb zselés szaloncukor díjat – mondta a Szamos képviselője, aki azt is elárulta, hogy újdonságokkal is készültek az idei évre. – Az idei évben öt új ízzel készültünk, így megtalálható kínálatunkban a mézeskalács, a mogyorókrémes, a sós-karamell, a málnás és a dobos ízű szaloncukor.
A Szamos képviselője a beszélgetés során tanácsokat is adott a vásárlóknak, hogy mi az, amit érdemes figyelembe venni a szaloncukor vásárlás során.
-Fontos, hogy a vevők odafigyeljenek ne csak az árra, hanem a minőségre és az összetevőkre is. Mi azt tapasztaljuk, hogy a vásárlók sokkal tudatosabban vásárolnak, és inkább kevesebbet vesznek, de azt a minőségi termékekből. Tudják, hogy az olcsó, tömeggyártott szaloncukor cukormasszából, és ízesített aromákból áll és többféle tartósítószert tartalmaznak.
A Szamosnál viszont mi egy dologból nem engedünk, az a minőségi alapanyagok felhasználása.
Nem fogjuk kicserélni olcsóbb alapanyagokra az édességek összetevőit, még ha ez egy egyszerű megoldásnak tűnne. Hiszünk abban, hogy a vevők ezt meghálálják.