Az ITM akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma a szaloncukrok bevonatarányának és nettó tömegének megfelelő feltüntetését vizsgálta. A górcső alá vett finomságok között volt a klasszikus zselés és marcipános, előfordult tiramisu ízű és tökmagkrémes is. A szabályozásban megkülönböztetett három fajtából mártott és töltött édességeket ellenőriztek fele-fele arányban, kandírozottat ezúttal nem – írja a Napi.hu. A húsz szaloncukor közül mindössze egynek maradt el az összes tömege a megengedhetőnél nagyobb mértékben a dobozon szereplő adattól.
A túl vékony burokkal rendelkező szaloncukor tölteléke könnyen kifolyhat, a mártott termék a kevés bevonat miatt hamarabb kiszáradhat. Éppen ezért fontos követni az előírásokat, melyek a megfelelő arányokat rögzítik. A töltöttek mindegyike megugrotta a 25, a mártottaké pedig a 20 százalékos limitet, így az elégtelen bevonat miatt tehát egyetlen szaloncukrot sem kellett bevonni. Az előírások közt az is szerepel, hogy maximum mennyivel térhet el az előre csomagolt termék tömege a tájékoztatásban jelzettől. 100-200 gramm között 9 százaléknál nagyobb különbség már nem fogadható el – egyetlen terméknél fordult elő, hogy az egyedileg megengedhetőnél is kevesebb szaloncukrot csomagoltak, az ügyben hatósági eljárás indult. A vizsgált termékek tételes felsorolása innen tölthető le.
A kifogásolt termék jellemzői:
- Megnevezés: Stühmer szaloncukor válogatás -15 féle ízben 170 g Stühmer Kft. 12.07.2022
- Megtévesztés: A mért nettó tömeg nem felelt meg a címkének.
- A Magyar Élelmiszerkönyv bevonatarányra vonatkozó előírásának megfelelt.