Több tonnányi, szalmonellával fertőzött baromfihús kerülhetett a fogyasztókhoz Szlovákiában: sajtóhírek szerint ebben a hónapban öt alkalommal mutatták ki a baktérium valamely típusát a baromfitermékekben. A csaknem 9,5 tonnányi szalmonellás hús jórészt Csehországból, Lengyelországból és Ukrajnából érkezett az országba – írta meg a Magyar Nemzet.
Mire az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszere tájékoztatta a szlovák hatóságokat a veszélyes élelmiszerről, addigra a fertőzött baromfihús nagy részét eladták az üzletekben vagy megetették a vendégekkel az éttermekben.
A Magyar Nemzet információi szerint Magyarországra is érkezhetett szalmonellával fertőzött lengyel baromfihús az elmúlt hetekben. A Nébih csak az idén több mint egy tucat értesítést kapott az Európai Unió által működtetett élelmiszer-biztonsági riasztási rendszeren (RASFF) keresztül fertőzött szállítmány beérkezéséről – legutóbb október közepén egy lengyel csirkeszárnyszállítmány bizonyult problémásnak. A hatóság közölte, hogy az országba érkezett, szalmonellával fertőzött csirkehústermékekről az iRASFF felületen a Nébih mint nemzeti kapcsolattartó közvetlenül értesült, és ha a termék még forgalomban volt, haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket.
A szalmonella nem halálos, ám kellemetlen tünetekkel járhat, ezért a hatóság kiemelt figyelmet fordít a hazánkban gyártott és forgalomba hozott élelmiszerek ellenőrzésének. Elsősorban a nyers állapotban nem fogyasztott élelmiszerek, mint a nyers baromfihús, nyers sertéshús esetében gyakoribb az előfordulása, de fertőzött tojótyúkállományok, vízi szárnyasok húsa, tojása is fertőzött lehet. Leggyakrabban a darált, előkészített húsok, a friss baromfihús, a félkész ételek és a tojástermékek érintettek.
Az érintett szállítmányt a jogszabályi határérték alapján akkor vonják ki a forgalomból, ha a közegészségügyi szempontból legjelentősebb két szerotípus, a Salmonella enteritidis és a Typhimurium fordul elő a termékben.