Tényleg baj, ha ilyen sütőpapírt veszünk a boltban? Itt a szakértő válasza
Nemrégiben a közösségi médiában felmerült, hogy a fehér és a barna sütőpapír között különbségek lehetnek a biztonság szempontjából. A Huffpost ezért élelmiszerbiztonsági és táplálkozási szakértőket kérdezett arról, hogy melyiket érdemes választani sütéshez- írja az IN.
Kémiai szempontból a legfontosabb eltérés, hogy a fehér sütőpapír fehérített, míg a barna változat fehérítetlen, azaz klórmentes. De vajon mindez hatással van-e az egészségre, vagy befolyásolja-e az ételek sütésének módját?
A sütőpapír remekül használható süteményekhez, zöldségek sütéséhez és minden olyan esetben, amikor tapadásmentes felületre van szükségünk – magyarázta Catherine Gervacio táplálkozási szakértő. „Megakadályozza az ételek összeragadását, megkönnyíti a takarítást, és hozzájárul az egyenletes főzéshez.” Alternatívaként alufólia is használható, de az nem tapadásmentes, így mellette olajra vagy spray-re lehet szükség, amit sokan szívesen elkerülnének.
Bryan Quoc Le élelmiszerkémikus szerint
a fehér sütőpapír gyártása során klórozó vagy oxidáló szereket használnak, míg a barna változat kémiai kezelés nélkül készül, és komposztálható.
Bár a barna papír a környezetbarátabb, paradox módon az előállítása energiaigényesebb, mivel a benne található lignin – egy természetes polimer – nehezebben megmunkálható. A szakértők szerint mindkét típus hasonló eredményeket nyújt sütés közben, de vannak szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni.
Érvek és ellenérvek
Barna sütőpapír: Környezetbarát, fehérítetlen, ezért nem kell aggódni a vegyszermaradványok miatt. Hátránya viszont, hogy nehezebben elérhető és gyártása is jóval energiaigényesebb.
Fehér sütőpapír: Higiénikusabbnak tűnik, mivel könnyebben észrevehetőek rajta a szennyeződések. Bár kevésbé környezetbarát, általában könnyebben beszerezhető a boltokban.
Bármelyik típust is választjuk a karácsonyi bejgli sütéshez, a döntés főként személyes preferenciáinktól és elérhetőségtől függ. Ha környezetbarát alternatívát keresünk, a barna sütőpapír lehet a megfelelő, míg a fehér változat praktikusabb és egyszerűbben beszerezhető.