Az idei késést a tavaszi fagyok okozták, a szedés kezdete másfél héttel későbbre tolódott a rendkívüli időjárás miatt. Máskor a spárgaszezon április elején elkezdődik. A betakarítást rendszerint nehezíti a munkaerőhiány, bár a külföldiek foglalkoztatási adminisztrációja egyszerűsödött – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Nem sok spárgát esznek a magyarok
A spárga a tavasz egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Magyarországon az üzemi termőterület 1420 hektár, az éves termésmennyiség 5000 tonna körüli. Az ültetvények 60 százaléka Bács-Kiskun megyében, 30 százaléka Csongrád megyében van, de kisebbek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is találhatók. A NAK megemlítette, hogy a belföldi fogyasztás évek óta nő, de hozzátették, hogy az évi negyed kilogrammos fejenkénti fogyasztás még mindig alacsony, miközben Németországban ez a mutató eléri az 1,7 kilogrammot.
Az itt termelt spárga jelentős része nem is marad Magyarországon, nagy részét Európa más államaiban értékesítik. Bár tavaly az idegenforgalom leállása érezhető kiesést okozott a megrendelésekben, a kiváló minőségű magyar termés így is vevőre talált a kereskedelmi láncok közvetítésével.
(MTI)