Az ágazati szakemberek szerint a húsvétig hátralévő alig két hétben érzékelhető mértékben fog emelkedni a sonka ára – írja a Népszava.
Idén eddig a tavalyi hasonló időszakhoz képest átlagosan 10-15 százalékkal drágultak a füstölt hústermékek. Ebből a termékcsoportból éves szinten 7-8 ezer tonnát forgalmaznak a kereskedők, s ennek nagyjából az egyharmadát vásárolják meg a fogyasztók a húsvéti ünnepekre.
Az áremelkedések szorosan kapcsolódnak az élősertésárak alakulásához. Márpedig az önköltség nagyjából kétharmada a takarmányáraktól függ, amelyek március elejéig átlagosan 50 százalékkal drágultak a múlt évihez képest. Ez önmagában is megdrágítja a feldolgozott árukat – írja a lap.
Szintén hozzájárultak az önköltség emelkedéséhez a gyenge forint, az energiaárak, valamint a járvány miatt bevezetett intézkedések, védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítőszerek és egyéb felszerelések
Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: a húsvéti gyorsérlelt, főtt sonkának kilója már 1400-1500 forintért is kapható, míg a hagyományos érlelésű termékek 2500-3000 forintba is kerülhetnek.
A speciális készítmények pedig ennél is drágábbak, 3000-6000 forintot is kóstálhatnak, de némi túlzással a határ a csillagos ég és a vásárlóerő – fogalmazott az elnök.