Akár 30-40 százalékkal is drágulhat a sertéshús az agrárközgazdászok szerint, mivel az Európai Unióban – így Magyarországon is – drasztikusan csökken a vágóhídra kerülő sertések száma – írja a HellóVidék. A negatív tendencia egyébként a vörös húsféléknél is megfigyelhető.
A magyarok húsfogyasztását tekintve sertésből fogy a legtöbb, a KSH legfrissebb adatai szerint éves szinten 29 kilogramm, míg marhahúsból 3 kilogramm fogy fejenként átlagosan. Érthető tehát, hogy a sertéshús árának alakulása mindig érzékenyen érinti a magyar lakosságot.
A lap azt írja, 2022 tavaszától jelentős növekedés indult el a vágósertések árában, amely a mai napig tart: az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a vágósertés termelői ára 900 forint körüli szinten mozog, ami a duplája a háború előtti szintnek, de a 2022 februárjától egészen most augusztusig árstopos sertéscombot is már 1700 forintért tudják beszerezni a kiskereskedők szemben a tavaly februári, 900 forint körüli árral.
Az ársapkában érintett szakmai szervezetek már tavaly jelezték, hogy a rögzített ár kedvezni fog az importnak. Ez be is igazolódott: közel másfél év alatt 70 százalékos importnövekedés következett be a sertéscombnál. Mivel Nyugat-Európában csökken a húsfogyasztás, az európai üzemek igyekeznek alacsony áron megszabadulni a felesleges készletektől.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) elnöke úgy véli, a sertéshúságazatban mindaddig áremelkedésre kell számítani, amíg az élő sertés ára nem kezd el drasztikusan csökkenni.
Raskó György agrárközgazdász becslései szerint a sertéscomb fogyasztói ára is 30-40 százalékkal magasabb lehet a kötelező akciók nélkül átlagosan az árstop kivezetése óta.
A KSH friss adatai szerint a sertéscomb kilója átlagosan 1600 forintba kerül a boltokban jelenleg.