A drágulás nagyjából tavasszal lesz érezhető a boltokban, a mértékét egyelőre még nem tudják a szakemberek.
A vásárlók szomorúan fogadják a hírt – a nyugdíjasok kiemelték: őket különösen keményen érinti a helyzet, de nem tudnak mit tenni. A hús az, amiről a legtöbben nem szeretnének lemondani, miközben a szakemberek azt hangsúlyozzák: a drágulás egyértelmű, hiszen a csillagos égben vannak a takarmányárak.
“Az előállítás önköltségének kétharmada az bizony a takarmány ár. Ha a takarmányban 15-20-25 százalékos árnövekedés szinten marad, akkor azzal kell számolni, hogy az élő állat önköltsége jelentősen emelkedik, ez előbb-utóbb be szokott épülni a piaci árakba” – mondta a Tényeknek Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. A takarmányok árát erősen befolyásolja a világpiac, az időjárási tényezők és az esetleges kártevők rányomják a bélyeget a termésátlagok alakulására. A következő hetekben, hónapokban jelenhet meg a drágulás, ennek összegéről azonban még nem tudnak mit mondani.