Amióta a konyhában magas hőfokon sütünk, szükség van védőfelszerelésre, ez már évszázados tapasztalat. A legegyszerűbb „találmány”, ha ronggyal fogjuk meg a forró edényt vagy serpenyőt, amit a kemencébe vagy a sütőbe teszünk, ám az idők során sokkal célszerűbb eszköz is született: a konyhai hőálló kesztyű. „Kohászkesztyűnek” is szokták becézni némi humorral. Az idők során azonban őt is felválthatja egy még alkalmasabb megoldás, mégpedig egy hőálló tok.
A roppant egyszerű eszközhöz semmiféle használati utasításra nincs szükség. Ugyanis csak meg kell fogni, és ráhúzni a serpenyő fogójára.
Ezt a védőeszközt nem a jénai tálakhoz tervezték, hanem kifejezetten a sütőlapon használt serpenyőhöz, melyet természetesen a sütőbe is be lehet rakni. A lényeg, hogy használat közben csak konyharuhával, vagy a vastag hőálló kesztyűvel tudnánk csak megfogni a serpenyő nyelét, ha viszont ráhúzzuk a tokot, gond nélkül megérinthetjük.
A tok hőálló bőrből készült, amit kevlár anyaggal vegyítettek, mint Batman ruháját.
A kevlár tényleg mindennek ellenáll, időtállóvá teszi a tokot.
A bőr alapvetően reagálna a magas hőmérsékletre, s összehúzódna, így egy idő után le sem tudnánk venni a nyélről. A kevlár viszont megakadályozza ezt. Nem csak a folyamatos magas hőmérsékletre reagál jól, de a felcsapó lángok sem tesznek kárt benne.
11, 4 és 14,6 centiméteres méretben is lehet kapni a tokot, így többféle serpenyőhöz is tudjuk majd használni. A vastagsága pedig mintegy 5 centiméter, így talán nem csoda, hogy nem melegszik át.
(Via)