A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héja színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Ételt csak okosan oldalon.
Azt tanácsolják, elsősorban a szaglásunkra hagyatkozzunk vásárláskor, mivel a gyümölcs színének a fajtára jellemzően kell alakulnia, amit azonban csak a hozzáértő állapíthat meg.
A friss, érett, ízletes gyümölcs esetén a kocsánnyal szembeni végen kellemes aromát érezhetünk, az illat nélküli egyed viszont arról árulkodik, hogy régen, illetve éretlenül szedték le. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat pedig a túlérettség, akár az erjedés kezdetének a jele – olvasható a Nébih cikkében.
A sárgadinnye mérete nem jelzi az érettséget, csupán a termőhelyre utal, ugyanakkor a méretéhez képest nehéz gyümölcs frissen szedett.
Figyelmeztetnek, hogy a sárgadinnye sérülékeny gyümölcs, ezért a válogatást óvatosan kell végezni, ne válasszunk sérült, megnyomódott, vizenyősen foltosodott héjú gyümölcsöt.
Hűvös helyen 5-6 napig tárolható, érdemes becsomagolni, mert átveheti más élelmiszerek illatát. Csak fogyasztás előtt mossuk meg – javasolja a Nébih.
Ha az is érdekel, hogyan választhatod ki a legédesebb görögdinnyét, erre a linkre kattints.