Nem hiszed el, mibe kell csomagolni a sajtot otthon – minden konyhában megtalálható
Valószínűleg mindannyian kerültünk már olyan kellemetlen helyzetbe, hogy amikor a jól megérdemelt reggelink, vacsoránk elkészítéséhez elővettük a hűtőszekrényből a sajtot, kicsomagoláskor nem túl szívderítő látványban volt részünk: a terméket vagy megkérgesedett réteg, vagy ami még rosszabb, penészfoltok borították.
Sokan nem tudják, hogy a sajtok fogyaszthatóságára nem feltétlenül jelent garanciát, ha a lejárati időn belül vagyunk, ugyanis tárolását tekintve egy rendkívül érzékeny élelmiszerrel állunk szemben.
Ha túl sok nedvesség éri a sajtot, megpenészesedik, ha viszont túl sok levegővel érintkezik, akkor megkérgesedik.
A tapasztalatok szerint az egyik legnagyobb hiba, amit a sajt tárolásánál elkövethetünk, ha a terméket a bolti műanyag csomagolásában tesszük a hűtőbe, ebben az esetben ugyanis nem jut a frissességét és zamatát biztosító ideális mennyiségű oxigénhez és páratartalomhoz.
A sajt frissen tartásának legjobb módja, ha első lépésként a boltból hazatérve, eltávolítjuk róla a fóliát.

Mibe csomagoljuk a sajtot otthon?
A bolti fóliától megfosztott sajtot természetesen nem hagyhatjuk becsomagolatlanul, mert az gyorsan kiszáradna, megkeményedne és az ízéből is veszítene.
A legjobb megoldás, ha sütőpapírba vagy speciális sajtpapírba csomagoljuk otthon a sajtot.
Ezt követően érdemes egy zárható zacskóba helyezni, de oly módon, hogy némi levegő maradjon a tasakban, így biztosítva a megfelelő mennyiségű oxigént és nedvességtartalmat a terméknek.
A megfelelő csomagolás alkalmazásán túl ugyanakkor az eltarthatósági idő a sajt típusától is függ: a friss sajtok, mint például a ricotta csak néhány napig őrzi meg a frissességét, míg a kérges, az érlelt sajtokat és a kéksajtokat akár hetek elteltével is elfogyaszthatjuk.
(Via)