A titán-dioxid avagy E171 jó ideje szerepel az esetleg rákkeltő anyagok gyanúsítottainak listáján – sőt, a francia kormány 2019-ben betiltotta a felhasználását, ám a többi uniós országban használják termékek fehérítésére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatát követően az Európai Bizottság javasolni fogja az E171 betiltását az unióban, amiről a tagállamokkal a napokban kezdenek egyeztetést – írja a Napi.hu.
Az új kutatási eredmények szerint az E171 a gének szintjén okozhat károsodást, aminek rákkeltő hatása lehet. A korábbi, 2016-os jelentésben a rendelkezésre álló bizonyítékok nem mutattak arra, hogy ez az ételszínezék egészségügyi károsodást okozhat, az EFSA illetékes vezetője szerint a titán-dioxid iciripiciri részecskéi önmagukban nem veszélyesek, de felhalmozódhatnak az emberi szervezetben.
A titán-dioxid a már említett fehércsokik és rágók mellett megtalálható a a különböző drazsékban, bevonatokban is, továbbá kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett – például a napvédő termékekben is széles körben használt. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) szerint a folyadékokban oldódó színezékekkel ellentétben a titán-dioxid nem oldódik, finom részecskéi anélkül oszlanak szét a közegben, hogy kémiai összetétele változna; ellenáll a hőnek, a fénynek és a savnak.