A KSH legfrissebb, októberi adatai szerint a pontyfilé kilónkénti átlagára 2280 forint volt, és a szakmai szervezet szerint énnél sokkal nagyobb áremelkedésre nem is kell számítani. Azt azért érdemes kiemelni, hogy 2018. óta kirajzolódik: mindig így az év vége felé, karácsony tájékán ugrik meg az ár.
A leglátványosabb pontydrágulás két éve novemberről decemberre ment végbe, akkor egyetlen hónap alatt 80 forinttal dobta meg az ország kedvenc halának árát a szezon.
2019 decemberében 30 forinttal volt drágább a kilónkénti ár, mint októberben, így arra következtetnek, hogy idén is nagyjából ebben a 30 és 80 forint körüli tartományban drágulhat a pontyhús – írja a Pénzcentrum. Tavaly decemberben 2230 forintba került a halhús, úgyhogy idén októberre 50 forinttal emelkedtek az árak – amik egyébként május óta stagnálnak ezen a 2280-as és 2290-es szinten és 2018 óta nem mentek 2100 forint alá.
Az is kiderült, hogy a magyarok nagyon kevés, fejenként évi 6,7 kilogrammot fogyasztanak. A felmérés válaszadóinak több mint negyede (27,1%) hiper-, illetve szupermarketben, 17,6 százaléka diszkontláncokban (például Aldi, Lidl, Penny), 7,4 százaléka hagyományos élelmiszerboltban és 6,8 százaléka piacon vásárolja meg a halat, halterméket. Míg ez utóbbiak esetében a frissességet, a hagyományos bolt és a diszkontlánc estében a könnyebbséget, a hiper-, illetve szupermarketeknél a nagy választékot jelölték meg elsődleges okként, amiért ebben az üzlettípusban vásárolnak. További kiemelt szempont a minőség, az ár és az íz.