“A családi kasszatervezésnél mindig kiderül, hogy a legnagyobb összeget az étkezés viszi el a havonta, ezért fontos, hogy tudatosan tervezzük meg, mikor mit főzünk, milyen alapanyagokat használunk, és figyeljünk oda az árakra” – mondja a PénzÜgyes adásában Papszt Kriszta. A KSH közlése szerint 15 éve nem volt ekkora infláció Magyarországon, az elmúlt egy évben az élelmiszerek és az üzemanyagok ára emelkedett a leginkább. A pénzügyi szakértő is kiemelte, a 2020-as árakhoz képest most mintegy másfélszer, kétszer többet fizetünk bizonyos termékekért.
Az elmúlt időszak Dian Márti gasztrobloggert is arra tanította, hogy tudatosabban tervezzen a főzésekkel, átgondolja és rendszeresen frissítse a bevásárlólistát – hogy miként kell okosan vezetni akár papíron, akár applikációban a listát, arról a podcastben hallhatunk hasznos tanácsokat. Sokan az időhiány miatt nem főznek rendszeresen, és inkább többet költenek a rendelésekre, házhoz szállításra. Márti most olyan pénztárcabarát tippekkel érkezett, amiket nekik is érdemes lesz megfogadni.
Húsz százalékkal kevesebbet költhetünk, ha előre tervezünk
Kriszta összeállított egy nyomtatványt – mindenki könnyedén készíthet otthon hasonlót – , amin azt vezeti, mi található a mélyhűtőben, vagy milyen tartós élelmiszerek vannak a spájzban, és a készletből gazdálkodva állítja össze az ételeket. A szakember tapasztalatai szerint, akikkel együtt dolgozik, átlag húsz százalékot tudnak spórolni a költségeiken az előretervezéssel.
A PénzÜgyes harmadik adásából kiderül még:mire kell figyelni egy boltban, ha nem akarunk elcsábulni a marketingfogásoknak?Hogyan tudunk újrahasznosítani alapanyagokat, vagy házilag elkészíteni sokkal olcsóbban egyes termékeket? Miért jó a borítékos módszer a vásárlásoknál? Miért ne az előrecsomagolt termékeket válasszuk a többivel szemben? Hogyan spórolhatunk az olyan “luxus” ételeken is, mint például a sushi?
A PénzÜgyes podcast első adása itt hallgatható vissza:
A második részben az szja-visszatérítéssel foglalkoztunk: