A Magyar Cukrász Ipartestület idén tizennyolcadik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.
A versenybe minden évben olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült tortákat vár az Ipartestület, melyek szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak – olvasható a testület közleményében.
Idén a szuperélelmiszer volt a sláger
Az idei versenyt a „Szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a cukrász szakmai szervezet, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Olyan új, kreatív torták nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják, és amelyekből minimum kettő alapanyagot fel kellett használni a nevezett tortáknál. Ilyenek a bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder, a gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles, a zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya, és az olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt alapanyagok voltak továbbá: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Ahogyan mindig, most is elvárás volt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói újra megjelenjenek a benevezett tortákban.
A váci MÁKVIRÁG mindent vitt
Az ország tortája, a MÁKVIRÁG fantázianevű édesség készítője, Kovács Alfréd, aki a váci Édes Vonal Cukrászdát képviselte, a világ „legmákosabb” emberének érezheti most magát. Az általa megálmodott finomságot gyermekkora ízei ihlették:
A győztes torta a mákos tészta emlékét, a kertben leszakított fekete ribizlit és a friss süteménnyel kínáló nagymamájának alakját idézi meg.
A fehér csokoládé krém lágy textúrája mellett a fanyar fekete ribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóta és a fekete szezámmag grillázs ropogóssága is megjelenik a sütiben.
A nevezők cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.
Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.