Online rendelt ételeket vizsgált a Nébih - E. coli baktériumot is találtak benne
Öt termékkategóriában összesen 26 készételt rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) termékteszt programja. Pizzák, tészták, frissensültek, hamburgerek és a távol-keleti konyha levesei kerültek a Szupermenta virtuális kosarába, amiket már nagy rutinnal rendelkező éttermektől rendeltek. A laboratóriumi eredmények alapján 3 vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést tartottak a hivatal hatósági felügyelői, egy vendéglátó vállalkozás működését a szakemberek ideiglenesen felfüggesztették – közölte a Nébih.
A dobozokról vett tisztasági törletminták nem mutattak ki mikrobiológiai szennyeződést a csomagoláson és az ételekből szúrópróba-szerűen vizsgált idegen fajfehérjéket kiszűrő vizsgálatok is megfelelő eredménnyel zárultak.
Három ételnél azonban a laboratóriumi vizsgálat szennyezettséget jelző mikroorganizmust mutatott ki: egy frissensültben Escherichia coli baktérium volt, két esetben pedig magas Coliform és mikroorganizmus számot állapítottak meg. Az érintett vállalkozásoknál helyszíni ellenőrzést tartottak, az így tapasztalt szabálytalanságok miatt egy esetben szükség volt a tevékenység azonnali felfüggesztésére. Mindhárom ellenőrzött vállalkozással szemben hatósági eljárás indult, egy esetben figyelmeztetés, két esetben bírság kiszabása folyamatban van.
Vizsgálták a feltüntetett információt is
Azaz figyelmet fordítottak a weboldalakon, alkalmazásokban lévő tájékoztatók és az ételekhez kapcsolódó információk ellenőrzésére is. Hat kiszállított étel allergén tartalmáról semmiféle információt nem kaptak. Sem a megrendelés előtt a weboldalon nem szerepelt erre vonatkozó tájékoztatás, sem kiszállításkor nem volt az ételen annak allergén tartalmára utaló jelölés. Az érintett vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.