A fagyasztószekrény és a hűtőláda létezésük óta valóságos csodaszámba mennek, az ember hosszú időre biztosít magának élelmet velük.
Csekély, a gurmék számára inkább jelentős hátrányuk, hogy kiolvasztás után az ételek minősége már nem a régi. Ez persze attól függ, az ember hogyan olvasztja ki a fagyott kajákat. Akik nem túl előrelátók, azok a munkából hazaesve farkaséhesen bevágják a mikróba vagy a sütőbe a vacsorára valót. Ilyenkor az ételek rengeteget veszítenek nedvességükből, megváltozik az ízviláguk, akár teljesen tönkre vághatjuk a ránk váró gasztronómiai élményt. Ugyanez igaz a vízben olvasztásra is.
Negyedóra és kész is
A kiolvasztás egy egészen újfajta módját választotta a Houcy nevű cég, mely úgynevezett olvasztótálcákat tervezett.
Dizájnjuk teljesen egyedi. Belülről üregesek, úgynevezett mikropórusokat fúrtak az alumínium lapokba, melyekben szupervezető gázok vannak, s ezeket hidegnyomással préselték össze.
Ez az összetétel teszi lehetővé, hogy ha egy fagyott hússzeletet ráhelyezünk a két részből álló tálcára, 10-15 perc alatt kiolvad. Vagyis szinte olyan gyorsasággal, mintha a legmagasabb hőfokon olvasztanánk a mikrohullámú sütőben (tönkretéve közben a húst).
Áram és vízfogyasztás nélkül működik
A modern konyhai segédeszköz áram és víz használata nélkül olvaszt ki ételeket, eközben meggátolja, hogy a baktériumok megüljenek bennük, hisz a hússzelet nem enged ki vizet, s áll benne, mint a gyors olvasztásnál.
A tálcák fordítva is hasznosíthatók: ha ráhelyezzük a lefagyasztani kívánt ételeket, és úgy rakjuk a mélyhűtőbe, utóbb remekül kivehetők, és olvasztás után főzhetők/süthetők.
A tálcákat könnyedén tisztán lehet tartani, pár mozdulattal el lehet mosogatni őket.
(Via)