A nagy Nutella-teszt: 15 ország ízét hasonlították össze, kiderült, különbözik-e a magyar
Sokak kedvence a Nutella, a Startlap Mielőtt megveszed sorozatában is teszteltük már, igaz, ott az alapkérdésünk az volt, hogy a többi mogyorókrém felveszi-e vele a versenyt. Időről időre azonban az a kérdés is előkerül, hogy az osztrákoknál forgalmazott termék finomabb-e, mint a magyar? A termékkritikus nagy Nutella-tesztjéből most választ kaphatunk erre a felvetésre, ugyanis 15 ország Ferrero-termékét vizsgálta meg, hogy van-e közöttük különbség.
Ahogy a videó leírásában olvashatjuk, a minták Magyarország mellett Albániából, Angliából, Ausztriából, Franciaországból, Csehországból, Görögországból, Hollandiából, Horvátországból, Németországból, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szlovákiából és Törökországból érkeztek. “A vizsgálat nem csupán 15 különböző országot ölel fel, hanem a globális Nutella-kiadásokat is figyelembe veszi, hiszen egyes országok ugyanazt a változatot forgalmazzák. Így végül 27 országban kapható Nutellát elemeztem” – írja a kritikus.
A termékkritikus az összetevők részletezése során megvizsgálta a pálmaolaj, a sovány tejpor, a zsírszegény kakaópor, a mogyoró és a cukor arányát. Az adatok alapján az világosan látható, hogy mindenhol azonosak a tápértékek.
Ami egészen döbbenetes, hogy Nutella termékek csupán 13 százalékban tartalmaznak mogyorót, míg fő alapanyaguk a cukor, 57,5 százalékkal.
Ezt persze eddig is tudtuk, de az arányokat így megfigyelve, azért mégiscsak elképesztő. Pálmaolajat pedig 31 százalékban tartalmaznak.
S hogy mi a helyzet az ízzel? Érdemes megnézni a videót, de annyit azért elárulunk, hogy a magyarok is megnyugodhatnak, a teszt alapján nincsenek jelentős különbségek a nálunk kapható édesség és a többi ország Nutellája között.