Az átoltottság és a járványhelyzet enyhülésével újra lábra állt a belföldi turizmus, most pedig még az időjárás is rátett, hogy kellőképpen jó legyen a szezon a Balaton partján. Óriási tömeg indult meg a magyar tenger felé, olyannyira, hogy már ki is lehetne tenni a megtelt táblát. Ebből az alkalomból a Hellovidek.hu nézett utána a helyszínen, vajon milyen árak is fogadják azokat, akik ott szándékoznak nyaralni.
Három főre, három nap, két éjszakára szerettek volna szállást foglalni Balaton-felvidéken, és már az első lépésnél érzékelhető volt, bizony mélyebben kell a zsebbe nyúlni az idén. Végül a választás egy magánkézben lévő, jól felszerelt kétszobás, konyhával rendelkező apartmanra esett, melynek teraszáról panoráma nyílt a Balatonra, megosztva a kilátást egy heggyel. A nyilvánosan meghirdetett ár 120 ezer forint volt, de sikerült 100 ezerből megúszniuk.
Első vacsora: sonkától a borjúig
Első este egy remek balatoni panorámával rendelkező borbirtokon fogyasztották el a vacsorájukat, itt egyébként tavaly is jártak. Az árak az előző évhez képest magasabbak lettek: sonka és sajttál 3000 forint felett; tarja, tokhal és pisztráng közelebb a 4000 forinthoz, egy árban a borjúval, napi desszert 1850.
A következő vendéglátóhely ugyanígy Badacsonyban volt, a hely környezeti adottságai az előzőhöz képest hasonlóan jó minőséggel bírtak. Az előételek 2500 forintba kerültek, a levesek 1400-2800 között mozogtak. A főételek 3700-ról indultak, a legdrágább fogások (marha hátszín, fogasfilé) 4900-at kóstáltak. A desszertekért egységesen 1500-at kértek. Itt szintén jártak még 2020-ban, így az összehasonlításból kiderült, az árak legalább 15-20 százalékkal nőttek, ráadásul az adagok kisebbek lettek.
Amit viszont külön megjegyeztek: a személyzet minden mozdulatukat leste, a kiszolgálás remek volt.
Reggelitől a vacsoráig, és a klasszikus lángos
A másnapi reggelit ugyan boltban vásárolták, de előnyben részesítették a helyi termelők áruit. Kézműves pékárut, gyümölcsleveket, joghurtokat és más tejtermékeket, illetve zöldségeket vettek sonkával. Mindehhez három adag kávét is dukált, amivel együtt már 12 ezer forint volt a reggeli.
Vacsorára már a déli part, egész pontosan Zamárdi lett az úti cél. A komp ára oda és vissza is 4400 forint volt, és bejött az is, amit a BAHART korábban jelzett: vagyis a 40 perces indulásokat gyakorlatilag a nagy forgalom miatt felváltotta a folyamatos átkelés.
A népszerű étterem, ahol a vacsorájukat fogyasztották a következő árakkal rendelkezett: snack kategória 820-1200 forint között, hideg ételek 2160-tól 5500-ig, pizzák 1950-től 4680-ig, tészták 2270-4600 forint között. Húsételek 3390 forintnál kezdődtek és 8500 forintnál végződtek. Itt már nagyobb társasággal voltak, így 5 személyre limonádéval és fejenként egyetlen fogással 35 ezer forintot fizettek.
Végezetül az utolsó reggelire egy eldugott, de annál divatosabb helyen került sor. Ennek ára a sajtos bundáskenyérrel, tejeskávéval és helyi termelőtől vásárolt almalével együtt 5500 volt.
Természetesen nem hagyták ki a klasszikus balatoni lángost, és bár ezzel kapcsolatban elszabadult árakról olvastak több helyen is, nekik sikerült megcsípni 850 forintért.