Alacsony kalóriatartalma miatt szinte minden fogyókúrázónak ajánlott lehetne a spárga, ráadásul sokféleképpen lehet elkészíteni ételként. Mindemellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal bőségesen ellátott növényről van szó, így szinte mindenkinek érdemes lenne beilleszteni az étrendjébe, azonban valamiért nálunk nem tett nagy népszerűségre szert – írja a Napi.hu.
Ennek ellenére elmondható, hogy Magyarország spárganagyhatalom, olyannyira, hogy 1500 hektáron termesztik idehaza, és csak az elmúlt évben 5600 tonna felett szüreteltek belőle. Viszont a magyar gasztrokultúrában kevésbé van jelen, így nem is csoda, hogy ennek a mennyiségnek a 95 százalékát külföldön értékesítették, melyből 2-2,25 milliárd forint közötti volt az exportbevétel.
Persze ma már idehaza – mint oly sok zöldségnek és gyümölcsnek – ennek is rendesen elszaladt az ára. A Budapesti Nagybani Piacon a magyar spárga kilogrammonként 2600-2700 forintos termelői áron vásárolható. A fehér spárgaért 2600-2700 forintot kell leszurkolnunk, míg a zöld változat 1986 forintba kerül a FruitVeb szerint.