Korábban megírtuk, hogy májustól speciális szabályok léptek életbe az élelmiszer-alapanyagok helyettesítése terén, amelyek a gyártóknak segítenek abban, hogy a hiánycikké váló alapanyagokat pótolni tudják más összetevőkkel.
Az új szabályok indoklásaként Bognár Lajos elmondta, hogy a koronavírus-járvány és az ukrajnai helyzet miatt az alapanyagok beszerzése számos területen nehézkessé vált. Mint jelezte, eddig leginkább a napraforgónál és a napraforgóolajnál figyelhető meg a probléma. Az országos főállatorvos példaként elmondta: májustól lehetővé vált, hogy a napraforgóolajat a gyártó például repceolajjal helyettesítse egy adott termék előállításánál.
A Nébih összetevő-változásokat gyűjtő oldalán időközben megjelentek az első termékek, amelyekbe új, helyettesítő összetevő került. Ezeket tekintette át a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE).
Az érintett termékek listája nem is rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35 db konzerv termékét érinti. Ezek között olyanok szerepelnek, mint a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g vagy a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. A listázott termékekben a napraforgó olajat disznózsírra cserélték – olvasható a TVE cikkében.
E termékek fogyasztásánál arra hívja fel a figyelmet a dietetikus, hogy a finomított napraforgó olaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen. Azt még nem tudni, hogy az olaj sertészsírral való helyettesítése mennyivel változtatja meg a zsírértékeket – válaszolta a TVE kérdésére Somogyi-Kovács Anita.