Több hete várakoznak a nyitásra a szépségiparban dolgozók, míg a vendéglátóegységek már négy hónapja lehúzták a rolót. Az éttermek egy része bezárt, sok közülük pedig nem bírta a megpróbáltatásokat és csődbe ment. A vendéglátósok úgy gondolják, hogy a korlátozások egy jó darabig nem fognak enyhülnek, így kénytelenek más szakma után nézni. “Az egyik területen ugyanúgy óriási munkaerőhiány van, a másik területen pedig elképesztő túlkínálat. Ez a különböző szektoroknak a válságra adott válaszával is jól korrelál. Látjuk azt, hogy mondjuk informatikusból, mérnökből ugyanúgy nagy keresleti piac van” – mondta Szauer Tamás HVG Zrt. marketing- és terjesztési igazgatója. Hozzátette: a munkájukat vesztett vendéglátósok közül sokan merőben más területen próbálkoznak.
“A vendéglátó szakma nagyon nehéz helyzetben van, nem tudják, hogy mikor lesz nyitás, meddig kell a munkáltatóknak fenntartaniuk a különböző infrastruktúráikat, ezért a munkaerő is nagyon nehéz helyzetben van. Azt látjuk, hogy az építőiparban vagy logisztikában, fuvarozásban sok jelentkezés van a korábban vendéglátóiparban dolgozók közül.”