Az Európai Unió új környezetvédelmi szabályozásokat vezet be, amelyek közvetlenül befolyásolják az emberek mindennapi életét, írja a Polskiobserwator.de: 2025 közepétől tilos lesz a kis kiszerelésű műanyagcsomagolások használata a vendéglátóhelyeken. Ez a változás a műanyaghasználat csökkentését célzó rendeletcsomag része, és egyaránt érinti a kávézók, éttermek és szállodák működését.
Mindenkinek áldozatot kell hoznia
A tilalom értelmében eltűnhetnek a vendéglátóhelyekről a kis kiszerelésű édesítőszerek, tejszínek, lekvárok, vajak, szószok, illetve a szállodai fürdőszobákban található kis samponok és tusfürdők is.
A cél az egyszer használatos műanyag csomagolások visszaszorítása, amelyek különösen károsak a környezetre.
Az új szabályozás nem aratott osztatlan sikert – sokan attól tartanak, hogy a változtatások nem csökkentik érdemben a hulladék mennyiségét, viszont növelik a logisztikai nehézségeket. A nagyobb kiszerelés használata a tej esetében például gyorsabb romláshoz és több adag kidobásához vezethet. A többek által használt vaj- vagy lekváradagolók pedig higiéniai szempontból problémásak lehetnek.
Egyes szállásadók szerint az új szabályozás csökkentheti a vendégek komfortérzetét:
a legtöbben ugyanis hozzászoktak az egyadagos, praktikus kiszerelésekhez.

Egyes vendéglátóipari szereplők úgy gondolják, hogy ez a szabályozás az EU túlzott beavatkozásának újabb példája. Bár a cél – a műanyaghulladék csökkentése – nemes, egyelőre kérdéses, hogy a a valóságban milyen hatással lesz mindez a környezetre és a fogyasztók elégedettségére.