Sokan nem tudják, milyen veszélyeket rejtenek a műanyag ételhordozók: egy kínai kutatásból kiderült, hogy az étel műanyag edényben való melegítésével rengeteg káros anyagot juttathatunk szervezetünkbe, írja a Körkörös. Erre figyeljünk, ha újramelegítenénk ebédünket!
A szívelégtelenséghez is hozzájárulhat
A kínai Ningxia Orvosi Egyetem kutatói patkányokon végzett kísérleteik során meghatározták, milyen károkat okoznak a bélrendszerben a műanyag edényekből melegítés során kioldódó anyagok. A kísérleteket egy korábbi, több ezer idősebb felnőtt körében lezajlott felmérés előzte meg, amelyből kiderült:
a nagyobb mértékű műanyag-expozíciónak kitett embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség.
A figyelemfelkeltő eredmények további vizsgálatokra ösztönözték a kutatókat: három hónap alatt 24 rágcsálónak adagoltak műanyagokból kioldódó vegyületeket. A patkányokon végzett kísérleteik során bizonyítékot találtak arra, hogy a felforrósított műanyagedényekből a vízbe és élelmiszerbe oldódó különféle kémiai adalékok elváltozásokat okoznak a szervezetben. Három hónap után a rágcsálók szívszövetében
rosszul illeszkedő rostokat, gyulladásokat, mitokondriális duzzanatokat, vérzést mutattak ki.
A műanyagnak és annak vegyi anyagainak való kitettség után a rágcsálóknál a bél egyensúlya is felborult: gyulladások jelentkeztek, és megemelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Ezért ne mikrózzunk műanyag edényeket
A legtöbb műanyag edény tárolásra való használata nem veszélyes, azonban hő hatására a műanyagból könnyebben oldódnak ki különböző vegyületek, és a mikrohullámú sütőben melegített műanyag élelmiszer-edényekből mikro- és nanoműanyagok milliárdjai jutnak az élelmiszerekbe mindössze három perc alatt.

A műanyagszennyezés potenciális egészségügyi hatásaira még csak mostanában derül fény, de a növekvő bizonyítékok nem éppen reménykeltőek. Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a felmelegedett, eldobható műanyag evőeszközök használata az emberek esetében is csökkenti a bélmikrobióta változatosságát.
Emellett arra is érdemes figyelni, milyen vegyi anyagokat tartalmaz az általunk használt műanyag edény: minden műanyagból készült tárgyon szerepel a jelzés, melynek segítségével megállapíthatjuk, hogy milyen vegyületre kell odafigyelnünk. A tárolóedények alján, háromszögben szereplő egyjegyű szám jelöli a vegyület típusát: ezek közül a 3-as (kis sűrűségű polietilén), a 6-os (polisztirol) és a 7-es (minden egyéb vegyület) mindenképp kerülendő.