Az EU Parlament Környezetvédelmi Bizottságában sikertelenül próbálták akadályozni az igen szavazást, zöld utat kapott az UV-kezelt, egész Tenebrio molitor, vagyis lisztbogár lárvapor forgalmazása – írja az eunews.it.
Az uniós végrehajtási rendelet (2017/2470) módosítása engedélyezi az UV-kezelt egész Tenebrio molitor lárvapor forgalomba hozatalát, és felveszi azt az ún. új élelmiszerek listájára, amelyen minden olyan élelmiszer szerepel, amelyet „1997 májusa előtt a kontinensen releváns mennyiségben nem fogyasztottak”.

Az engedély húsz nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lép hatályba, vagyis február 10-én. Hétfőtől kezdve öt éven át a francia Nutri’Earth cég kizárólagos joga a lárvaliszt forgalomba hozása. A franciák több mint öt éve nyújtották be kérelmüket. A 2023-ban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által kiadott tudományos véleményben megállapították, hogy az UV-kezelt Tenebrio molitor egész lárvapor „a javasolt felhasználási feltételek és szintek mellett biztonságos”, így
felhasználható „kenyérben és zsemlében, süteményekben, tésztatermékekben, feldolgozott burgonyatermékekben, sajtokban és tejtermékekben, valamint a lakosságnak szánt gyümölcs- és zöldségkompótokban”.
Az Európai Bizottság igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy az ehető rovarok, mint alternatív fehérjeforrások bekerüljenek az európai élelmiszerkultúrába, mivel az élelmiszerek iránti növekvő kereslet a csökkenő agrár-élelmiszeripari hozamokkal találkozik. Az EFSA asztalán több mint egy tucat kérelem szerepel különféle, ehető rovarokból származó élelmiszerek értékelésére.