A méz nem csak egészséges, de rendkívül finom is. A boltokban megannyi méz közül lehet választani, de sajnos van olyan, aminek az íze nem feltétlen olyan, mint ami az emlékezetünkben él. Hogy biztosra menjünk, érdemes megnézni a termék címkéjét – derül ki a Vince írásából.
A méz ízét nagyban befolyásolja a pasztörizálás. Az eljárás során hirtelen felmelegítik az élelmiszert, majd gyorsan le is hűtik. A folyamatnak az lesz az eredménye, hogy lecsökken a benne lévő baktériumok száma, ezáltal sokkal tovább marad fogyasztható. Kifejezetten gyakran találkozhatunk például a boltokban pasztőrözött tejekkel.
Viszont ami a tejnek jó, az nem biztos, hogy a méznek is jó. A hőkezelés során nagyban megváltozik a méz íze. Ezt az eljárást általában a vegyesmézeknél alkalmazzák, pedig nem feltétlen lenne szükséges.
Általában azért pasztörizálják a mézeket, hogy később kezdjenek el kristályosodni, azaz tovább maradjanak folyékony halmazállapotúak.
Akinek viszont fontosabb az íz, olvassa el az üvegen lévő tájékoztatót és válassza azt a mézet, amit nem pasztörizáltak.