Az Agrárszektor.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai piacon sokszor tejelő marhák húsát kapják meg a fogyasztók, de még a húsmarhából is sok az alacsony minőségű termék a pultokon.
A vásárlók könnyebb tájékozódásának és a minőségi húsfogyasztás terjedésének érdekében a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesülete (BHTE) bejelentette az Igazolt Magyar Angus Hús védjegy bevezetését.
A skót eredetű Aberdeen Angus az egyik legelterjedtebb és legjobb adottságú húsmarha fajta a világon.
A védjegyet minden évben a kritériumoknak megfelelő állattartók és feldolgozók kaphatják meg. Idén négy hazai gazdaság felelt meg az elvárásoknak: a Hortobágy Angus, a Terra Pannonia, a Borafarm és a Farm 54.
A védjegy elnyerésének kritériumai között szerepel, hogy az adott gazdaság állatállománya regisztrálva legyen a BHTE rendszerében, állataiban az Angus vérhányad minimum 75%-osnak kell lennie, és tejelő vérhányad ne legyen jelen – olvasható a Hortobágy Angus közleményében.
Az állatok kizárólag Magyarországon született, levágott és feldolgozott egyedek lehetnek. Az előállított, feldolgozott termékek – például szalámi, grillkolbász vagy hamburgerpogácsa – marhahús összetevője kizárólag Angus hús lehet. A bírálóbizottság ellenőrzi az állategészségügyi státuszt, és elvárás, hogy EU-s engedéllyel rendelkező vágóhídon vágják az állatokat, illetve közösségi engedéllyel rendelkező feldolgozó üzemben dolgozzák fel a termékeket.