A vásárlók már keresik, pedig jócskán késésben van a magyar eper. A fóliában május elején kezdték szedni, a szabadföldi epret azonban két hét csúszással tudják elindítani. Pozderka Roland őstermelő azt látja, hogy a hideg időjárás miatt kevesebb a bogyószám, lassan indul be a szezon, vontatott az érés a hideg miatt.
Május 20 környékén a szabadföldi eper is beindul, ott nagyobb tőszámmal dolgoznak, nagyobb lehet a mennyiség, ám addig is kérdéses, hogyan alakulnak az árak. Jelenleg 2500-3000-3500 forint az eper kilója, nehéz megjósolni, mennyit fog kóstálni egy kiló eper a jövőben. Ha elkezd jobban érni a fóliás, majd beindul a szabadföldi, az nyomja lefelé az árakat. Az őstermelő azt is elmondta, miért érdemes a magyar finomságot előnyben részesíteni a külföldi helyett: “A görög epret éretlenül szedik le, gázban érlelik, nem érik be, csak bepirosodik, ezáltal a húsa kicsit gumis lesz – a magyarral ellentétben, ami lédús, édes és finom.”