Hivatalosan is forgalomba hozható élelmiszerként az Európai Unió teljes területén a lisztbogár lárvája, de Magyarországon nincs fogékonyság a rovarfogyasztásra. A “különleges finomság” egészben vagy szárítva, snackként valamint fehérjetermékek, kekszek, hüvelyesekből készült ételek és tésztaalapú ételek összetevőjeként jelenhet meg. A felhasznált rovarfehérje-mennyiséget, valamint a figyelmeztetést az allergiás reakciók lehetőségére kötelező feltüntetni a csomagoláson – írja a Magyar Nemzet.
Az üzletekben a vásárlók szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár) vagy az ebből készült összetevőt tartalmazó elnevezéssel találkozhatnak – egyébként hamarosan más rovarokkal is bővülhet a kínálat.
A következő öt évben az engedélyeztetést kezdeményező SAS Group francia vállalat forgalmazhat lisztkukacalapú élelmiszert, a cég kérelmezte az engedélyeztetést és a szellemi tulajdont képező adatok védelmét is.
A magyaroknak nincs ínyükre: a magyar álláspont szerint Európában nincs olyan mértékű fehérjehiány, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési felhasználását, ráadásul nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. Egyes országokban már engedélyezték, hamarosan azonban uniós engedélyt is kaphat egyebek közt a házi tücsök, vándorsáska vagy házi méh bábja is.