Az ökológiai gazdálkodásban jelentős szerepet kap a biológiai sokféleség megőrzése, ezért is törekednek a kutatók arra, hogy a termesztésből kiszorított tájfajták és ősi gabonák visszakerüljenek a köztudatba. Ez indította el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) fejlesztéseit.
“Tudományos kutatások támasztják alá, hogy a tönke és az alakor ősbúza fajok kedvező zsírsav-, keményítő- és fehérjeösszetétele, emészthetősége, antioxidáns-vegyület és ásványianyag tartalma kivételesen egészséges táplálékká teszi őket. A tönke és alakor olyannyira egyedi gabonafélének számítanak, hogy fogyasztásukat javasolják különféle allergiák, vastagbélgyulladás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén és cukorbetegek diétájába” – olvasható az ÖMKi oldalán.
A cikkben hangsúlyozzák: az ősbúzák nem a ma ismert kenyérbúza ősi fajtái, hanem teljesen külön gabonafajok.
Kiváló tulajdonságaik révén – akár ökológiai, akár konvencionális termelésben – ezek az ősi búzák visszahozhatják a hiányzó sokszínűséget a kenyérkultúrába, kiegészíthetik a tömegtermelést és javíthatják a pékáruk minőségét.
Hamarosan a boltokban
Január 17-étől a Lidl áruházlánc minden üzletében, országosan lesznek megvásárolhatóak fél kilós kiszerelésben 1499 forintért az ÖMKi partneri hálózatából származó bio tönke és alakor lisztek. Az elérhető mennyiség egyelőre limitált, de ha az első kereskedelmi kísérlet beválik, a jövőben nagyobb mennyiséget kínálnak majd a fogyasztóknak.
A magas beltartalmi értékű, egészséges, különleges ízvilágú lisztek már bizonyítottak a hazai kézműves pékségek kemencéiben. Receptjeik sokféle sütési lehetőségről árulkodnak: keksz-, muffin-, linzer-, palacsinta-, gyümölcskenyér-variációkat kínálnak a tudatosan étkezőknek – olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet honlapján.