A nemrégiben ünnepelt Márton-nap egyik nagy kedvence és kihagyhatatlan ünnepi fogása a liba – ami azonban az elmúlt években alaposan megdrágult és a szakemberek szerint még egy kicsit várni kell az árak csökkenéséig – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Vajda Tamás, a hazai víziszárnyast termelő cég, az Integrál-Group Kft. ügyvezető igazgatója a portálnak elárulta, hogy a boltok polcain tapasztalható magasabb árak oka elsősorban a termelési költségeknek, azon belül is főleg a kukorica árának köszönhetők. Annak ellenére, hogy
a szeptemberi-októberi betakarítás során már valamelyest mérséklődött a takarmány ára, ez legkorábban csak a karácsonyi időszakban mutatkozhat meg a libahús árában.
A termelés visszaesését befolyásolja természetesen a nemrég újra felbukkanó madárinfluenza és az is, hogy sokan egyszerűen otthagyják a szakmát. Vajda Tamás szerint ennek az egyik oka lehet az, hogy a libatenyésztés időigényes folyamat, ami sokkal nagyobb körültekintést igényel, mintha kacsákról lenne szó. Ennek ellenére a szakember bizakodó a jövőt illetően.
– Biztos vagyok benne, hogy hosszú időn keresztül fogjuk még élvezni, mert a hízott kacsára sok más emberhez hasonlóan én is úgy gondolok, hogy egy iparszerűen előállított termék, amely kevésbé prémium kategória.