A Guinness-rekordok könyve a világ legdrágább rizseként jegyezte fel 2016-ban a Toyo Rice Corporation portékáját, amely mindenekelőtt Japánban, az USA-ban és Szingapúrban tűnik fel, és ott sem nagy számban, lévén néhány száz dobozt gyártanak belőle évente – írja a Roadster.hu.
Annak ellenére, hogy a világ legjobbja is egyben a termék, Japánban nem ez a nagy kedvenc, hanem az 1956 óta favoritnak számító Koshihikari.
A Toyo Rice-t egyébként egy ötezres mezőnyből választották ki, nem is akárhogy. Vagyis minden kóstolásra szánt darabot tökéletesre kellett főzni, majd ötven percig hűlni hagyni, hogy az ízlelés során 40 Celsius-fok legyen a hőmérsékletük.
Japánban mintegy háromszáz rövid szemű japonica rizst tartanak számon: ezek mindegyike egyedi rizsfajta, amelyet a növénynemesítők különböző tulajdonságaik alapján tartanak számon. Ezek alapján a termesztés során besorolhatják ragadósság, keményítősűrűség, a szemek nagysága, magas terméshozam, korai érés, jó hőtűrő képesség alapján.
Érdekesség, hogy a rizst körülbelül háromezer évvel ezelőtt hozták be Japánba Kínából, a gabona nemesítését pedig csak a 19. század végén kezdték meg.