A Lidl és a brit Wyke Farms tejipari beszállító együttműködése nyomán jelenik meg hamarosan a brit boltokban a karbonsemleges cheddar sajt 2021 végén. A hűtött sajt jelenleg a második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó a kereskedelmi cég ellátási láncában, a dobogó első fokán a friss hús áll – írja a Napi.hu. A régi, jó beszállító már eddig is számos fenntarthatósági lépést tett, többek között csökkentette a műanyag mennyiségét, illetve az újrafelhasználhatóság érdekében is együtt dolgoznak a vállalattal. Most azt tűzték ki célul, hogy mind a gazdálkodás, mind pedig az üzleti modell fenntarthatóbb legyen, illetve elősegítik az úgynevezett karbonkredit vásárlását is, ez teszi ugyanis lehetővé, hogy a vállalat bizonyos mennyiségű szén-dioxidot bocsásson ki.
A sajttal évente 22,5 millió kilogramm szén-dioxid-kibocsátást tudnak megspórolni, ugyanis csökkentették a műtrágyahasználatot és olyan takarmányokat használtak, amelyeket nem kellett messziről szállítani. Noha a karbonsemleges termék előállításához szükséges rendszer kifejlesztése komoly beruházást jelentett, ez segítheti a beszállítói gyakorlatokat a jövőben is.
Karbonsemleges kávé
Egy kávét is próbáltak már karbonsemlegessé tenni méghozzá úgy, hogy egy brit kávépörköléssel foglalkozó cég a Kolumbiából megrendelt kávészemek három hónap alatt vitorláshajóval szelték át az óceánt.