Mi lesz a pizzával? És a hot doggal? Egy új tanulmány szerint hamarosan sokkal ritkább árucikké válhat, mivel az éghajlatváltozás azzal fenyeget, hogy felére csökkenhet a paradicsom termelése. A nagy részét Kaliforniában, Olaszországban és Kínában termesztik, és mindegyiket veszélyezteti a globális felmelegedés – írja a Telegraph.
A dán Aarhus Egyetem által vezetett kutatócsoport most egy matematikai modellt dolgozott ki, ami éghajlatváltozás hatását figyeli a termelésre.
Összességében a kutatás azt találta, hogy 2050-re körülbelül hat százalékos visszaesés várható a paradicsomtermesztésben, a legrosszabb forgatókönyv szerint a paradicsom betakarítása a felére csökkenhet.
A paradicsomtermő régiókban a hőmérséklet 2040 és 2069 között körülbelül 2,6 °C-kal, 2070–2099-ben pedig 5 °C-kal emelkedne az 1980 és 2009 közötti alapidőszakhoz képest.
E feltételek mellett a számítógépes modell szerint a 11 legnagyobb termelő globális betakarítása a jelenlegi évi 14 millió tonnáról kevesebb mint 7 millió tonnára csökkenne.