Nem elég, hogy az alapanyagok drágulása miatt már elindult a kenyér ára felfelé, nincs vége a trendnek, még az aszály is belerondíthat. Sok alföldi gazdaságban dupla ráfordítással a tavalyi terméshozam felét takaríthatják be – írja a hvg.hu.
Januárhoz képest már májusban is 45 százalékkal többet fizettünk a péktermékekért, de a lap szerint a fekete leves csak most jön, amikor a malmok és a pékségek beépítik az étkezési búza megduplázódott árát a liszt és a pékáruk költségeibe.
A szárazság és hőség miatt világszerte – így Magyarországon is – csökken a termés, a gabonaárak továbbra is az egekben, a búza felvásárlási ára pedig kétszer magasabb a tavaly nyári áraknál. A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára szerint elképzelhető, hogy az amúgy is prognosztizált árnövekedést az aszályhelyzet is serkenti majd.
Tavaly nyáron 65-70 ezer forint volt egy tonna étkezési búza, a mostani vásárlási dömpingben pedig 135 ezer forint. Erre jöhet rá még az aszály felára, amit még most is, az aratások megkezdése után is csak óvatosan becslik, hogy az mennyibe is fog kerülni – mondta a lapnak Pótsa Zsófia.
A főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy az aszály nem csak a mennyiségre, hanem a minőségre is kedvezőtlenül hat, ami sokba kerülő pluszmunkát ad a malmoknak és ezt a vásárlók pénztárcája is megérezheti majd.
A hvg.hu cikkében megjegyzik, nem kizárt, hogy a szárazság az állati termékek árát is feljebb tolja, nem csak a kenyér fog drágulni.